D
Domän-DTW
side 3 af 4
< forrige Dão-Denom Densi-Domai Domän-DTW Ducel-Dækni næste >

Ord Forklaring
Domäne tysk Domæne
Domæneaftapning   Aftapning på selve vinegendommen. Udtrykket bruges typisk i Bourgogne og er en pangdang til Bordeauxs slotsaftapninger.
Domänenweingut tysk Domæner der ejes af adelige familier.
Doña Blanca druesort Grøn drue fra Den Iberiske Halvø. Dyrkes både i Portugal og Spanien. Den bruges blandt andet i blandingen til hvid portvin.
Dop   Afrikaans ord for drik. Det sydafrikanske dop-system stammer heraf og bestod i at vinarbejdere modtog en del af deres løn i vin. Er under afvikling.
Doradillo druesort Grøn drue.
Dornfelder druesort Blå drue. Giver god farve og masser af frugt. Benyttes meget i Tyskland i landets bedre rødvine - både i blandinger, men også som enkeltdruevin. Benyttes og i England.
Dosage   En blanding af vin og sukkersirup, der tilsættes til sidst i processen ved fremstilling af champagne. Flaskelagring og autolyse kan i visse tilfælde erstatte dosage.
Douce Noire druesort Fransk synonym. Se Dolcetto.
Douro geografi Vindistriktet Douro ligger i Portugal. Druerne dyrkes på stejle terrasser, langs floden fra Peso da Régua, op til den spanske grænse. Siden 1979 har Douro også haft DOC for hvide og røde bordvine.
Doux fransk Sød eller sødlig.
Drikofre   Et offer i form at vin eller olie, honning, vand eller andre væsker. Særlig benyttet i antikkens verden.
Drivhuspodning   En metode, hvor man poder i et drivhus, frem for på marken.
Drosophila   Bananflue
Drue   Vinplantens bær eller frugt. Bruges i mange kulinariske sammenhænge. Saften fra druer, bruges blandt andet til fremstilling af vin.
Druebrandy   Spiritus fremstillet ved destillation af vin.
Druemost   Se Most.
Druepresse   Det instrument man bruger til at presse druer, drueklaser og presserester.
Druesort   På dansk, bruges udtrykket om de enkelte typer af druer, men også om forskellige typer af vinplanter under slægten Vitis.
Drumborg   Vinregion i Australien.
Drupeggio druesort Grøn drue.
Dry engelsk Tør
Drypvanding   En vandingsmetode, hvor vandet drypper langsomt men kontinuert ved den enkelte plante.
Dræning   At fjerne/lede overskydende vand væk fra vinmarkerne. For meget overskydende vand kan have en meget skadelig indvirkning på vinplanternes udvikling.
DTW tysk Forkortelse for Deutscher Tafelwein Se Deutscher Tafelwein.